sobota, 12 lipca 2014

Pikantny krem brokułowy z jogurtem greckim

   Prosta, szybka i zdrowa zupa krem. Brokuła uwielbiam, takie małe "drzewko" do schrupania. Miałam ochotę na coś lekkiego ale sycącego, coś co pobudzi zmysł smakowy - no i voilà, tak oto powstał gęsty, aksamitny, delikatnie pikantny krem z brokuła z kleksem jogurtu greckiego.


Składniki (na ok. 3 porcje):
1 brokuł
kubeczek jogurtu greckiego (lub zwykłego)
3 szklanki bulionu
serek topiony (smak dowolny)
ząbek czosnku
szczypta pieprzu cayenne lub chili
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Brokuła wrzuć na posolony wrzątek i gotuj do miękkości (ok 8-10minut). Odcedź i zostaw kilka różyczek brokuła w całości do przybrania. Dolej 3 szklanki bulionu, serek topiony i zblenduj wszystko razem. Postaw na małym ogniu, przeciśnij przez praskę ząbek czosnku, dodaj dużą szczyptę pieprzu cayenne, soli i pieprzu. Przelej do talerzy - udekoruj kleksem z jogurtu, szczyptą cayenne, dorzuć pozostałe różyczki i wcinaj :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz