Miałam sen, a w tym śnie pierwszym postem, który umieściłam na moim wymarzonym blogu, był przepis na Eton Mess. A że sezon na truskawki nie jest jeszcze tak bardzo zażegnany (całe szczęście), niech sen się spełni! Ten brytyjski deser to klasyczne połączenie truskawek, bitej śmietany i pokruszonych bez. Ale nie byłabym sobą gdybym czegoś nie dodała od siebie, bowiem nigdy nie potrafię trzymać się przepisu, co czasami przypłacam kompeltną porażką :) Z oryginalnej receptury zostały więc tylko truskawki, śmietana i bałagan :) Do truskawek dołączyły maliny, a do śmietany dodałam serek mascarpone i startą skórkę z cytryny aby orzeźwić smak. Ze względu na wilgotne powietrze nie zrobiłam bez (ależ owszem, pogoda i bezy mają duużo wspólnego- białka źle się ubijają a bezy mogą zrobić się klejące i miękkie), zastąpiłam je pokruszonymi ciastkami owsianymi, które sprawiły, że deser nie był aż tak słodki. Truskawki, śmietana z mascarpone, kruche ciasteczka - istna pochwała prostoty! Najlepsza propozycja aby zakończyć sezon truskawkowy.
Składniki (na 3 porcje):
ok. 1,5 szklanki truskawek
malutki koszyczek malin
200g serka mascarpone
ok. 200g śmietany 30% lub 36%
ciasteczka owsiane ok. 10 sztuk
1 łyżka cukru
skórka starta z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Oczyść truskawki i maliny. Zacznij ubijać śmietanę, dodając po chwili łyżkę cukru - ubijaj aż śmietana będzie prawie sztywna (uważaj żeby nie zrobić masła jak się rozpędzisz:) ). Dodaj porcjami serek mascarpone i krótko ubij razem. Wrzuć truskawki i maliny do masy (zostaw po kilka sztuk na każdą porcję), zetrzyj skórkę z cytryny i ostrożnie wymieszaj aby śmietana nie opadła, równocześnie delikatnie rozgniatając owoce aby puściły troszkę soku. Przygotuj 3 pucharki lub 3 wysokie szklanki. Nakładaj na zmianę: śmietanę z owocami, pokruszone ciastko, kilka owoców, znów śmietana itd. Udekoruj truskawą i maliną :)
Wybornie:)
OdpowiedzUsuńniebo w gębie <3
OdpowiedzUsuń