sobota, 9 kwietnia 2016

Pancakes'y

   Uwielbiam śniadania na słodko. Nawet kawałek tosta z dżemem na koniec posiłku to obowiązkowa pozycja. Puszyste placuszki, zwane pancake'sami, można przygotować na wiele sposobów np. dodając do jeszcze surowej masy jagody, borówki czy skórkę cytrynową. Podawać można je z sosem czekoladowym, karmelem, owocami lub po prostu z cukrem pudrem.

 
Składniki (na ok.20 placuszków):
2 szklanki mąki
2 jajka
1,5 szklanki mleka
1/3 szklanki cukru
100g masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
ewentualnie olej do smażenia

Sposób przygotowania: 
Masło rozpuść w rondelku. Wszystkie składniki wymieszaj rózgą lub zmiksuj na gładką masę, następnie połącz z roztopionym masłem. Smaż na złoty kolor (ok.2 minuty z każdej strony) na patelni z nieprzywieralną powłoką lub na zwykłej z odrobiną oleju. Podawaj z owocami, sosem czekoladowym lub karmelowym. Smacznego śniadania :)



 

1 komentarz: