Składniki (na 4-5 porcji):
Pulpeciki:
pół szklanki kaszy jaglanej (jedna torebka)
pół szklanki czerwonej soczewicy
jajko
po łyżeczce papryki, kminku mielonego, ziół prowansalskich, majeranku
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz do smaku
olej do smażenia
Sos pomidorowo-bazyliowy:
puszka pomidorów
ok.500ml passaty pomidorowej
cebula
2 ząbki czosnku
garść liści bazylii
szczypta soli, pieprzu i cukru do smaku
szczypta ostrej papryki
Sposób przygotowania:
Soczewicę przepłucz na sicie, wsyp razem z kaszą jaglaną do garka z gotującą się wodą. Gotuj ok.20 minut do momentu, aż kasza i soczewica będą prawie rozgotowane. Pod koniec gotowania posól wodę. Odcedź i przestudź, następnie rozgnieć np. widelcem lub wyrób ręką na gładką masę. Przypraw papryką, kminkiem, solą, pieprzem i ziołami. Dodaj jajko, bułkę tartą i dokładnie wymieszaj. Nabieraj niepełną łyżkę masy i formuj mokrymi dłońmi kuleczki (do mokrych nie klei się masa). Pulpeciki smaż na oleju na złoty kolor, następnie przełóż na talerz. Na rozgrzaną patelnię wlej łyżkę oliwy, dodaj posiekaną cebulę i czosnek, duś ok.2 minuty, aż cebula się zeszkli. Uważaj, żeby nie przypalić czosnku. Dodaj pomidory z puszki, rozgnieć je lekko widelcem, wlej passatę pomidorową, dopraw i duś ok.10-15 minut bez przykrycia, do lekkiego odparowania sosu. Wrzuć porwane listki bazylii, dodaj pulpeciki i duś razem jeszcze 2-3 minuty. Podawaj z bagietką lub makaronem. Smacznego!
I takie ''spaghetti'' to ja rozumiem! A nie pulpeciki z biednego zwierzęcia :) Wege jedzonko górą!
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/