sobota, 9 kwietnia 2016

Sałatka z roszponką, kaszą gryczaną i buraczkami

   Przedstawiam pierwszą propozycję z nowej kategorii: Lunchboxy. Co jakiś czas będę zamieszczała przepisy na sałatki, przekąski, makarony, kanapki, które możemy zapakować i zjeść w pracy na przerwie. Bardzo prosta i szybka sałatka z charakternym musztardowym winegretem to idealna przekąska do pracy.


Składniki (1 porcja):
garść roszponki
1 ugotowany burak
pół torebki ugotowanej kaszy gryczanej
łyżka ziaren słonecznika
łyżka pestek dyni 

sos:
łyżka oliwy
łyżka octu winnego lub jabłkowego
łyżeczka ostrej musztardy
szczypta soli, pieprzu i cukru

Sposób przygotowania:
Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Buraka ugotuj do miękkości, obierz i pokrój w cienkie plastry lub kostkę, jak wolisz. Słonecznik i dynię upraż na suchej patelni przez ok.2 minuty. Do plastikowego pojemnika nałóż umytą roszponkę, kaszę gryczaną, plastry buraka. Wymieszaj dokładnie składniki sosu i polej nim sałątę. Posyp słonecznikiem i dynią. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz