Składniki (2 porcje - dwa małe naczynia żaroodporne lub jedno większe):
10-12 truskawek
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki płatków owsianych
do podania: lody lub słodka śmietanka
Sposób przygotowania:
Truskawki opłucz, zetnij szypułki i przekrój każdą na pół. Z zimnego masła, mąki, cukru i płatków owsianych zrób kruszonkę - połącz palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku z grudkami. Truskawki wyłóż na dno formy do zapiekania, posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj 15-20 minut, aż kruszonka zrobi się złoto-brązowa. Podawaj gorące z lodami lub słodką śmietanką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz