czwartek, 28 kwietnia 2016

Truskawki zapiekane pod kruszkoną

   Kiedy jeszcze nie ma naszych pysznych, słodkich polskich truskawek, możemy kupić hiszpańskie i mieć namiastkę tego, co czeka nas za kilka tygodni, kiedy sezon rozpocznie się na dobre. Uwielbiam, wprost ubóstwiam, truskawki na gorąco, z chrupiącą kruszonką z odrobiną płatków owsianych, z lodami śmietankowymi lub łyżką śmietany - nie ma nic lepszego niż proste desery składające się z kilku perfekcyjnych składników.

 
Składniki (2 porcje - dwa małe naczynia żaroodporne lub jedno większe):
10-12 truskawek 
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
2 łyżki cukru
2 łyżki płatków owsianych
do podania: lody lub słodka śmietanka

Sposób przygotowania:
Truskawki opłucz, zetnij szypułki i przekrój każdą na pół. Z zimnego masła, mąki, cukru i płatków owsianych zrób kruszonkę - połącz palcami do uzyskania konsystencji mokrego piasku z grudkami. Truskawki wyłóż na dno formy do zapiekania, posyp kruszonką. Włóż do piekarnika nagrzanego do 200°C i zapiekaj 15-20 minut, aż kruszonka zrobi się złoto-brązowa. Podawaj gorące z lodami lub słodką śmietanką. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz