czwartek, 7 kwietnia 2016

Pierogi ruskie

   Nie znam nikogo, kto nie kochałby pierogów! Zawsze podziwiałam kolegę ze szkoły, który potrafił zjeść 20 pierogów ruskich, a chwilę później 20 z truskawkami, tak na deser :) Niby nic skomplikowanego, ale żeby wyszły perfekcyjne, perfekcyjne musi być ciasto i farsz. Z farszem mamy pole do popisu - twaróg z ziemniakami, mięso, kapustka z grzybami, soczewica z mięsem, kasza gryczana z wątróbką (dziś próbowałam takie, roboty mojej Babuni), podsmażone warzywa z fetą, szpinak, dynia z ricottą lub owoce - truskawki (klasyk!). Poszłam w tradycję - ruskie są najlepsze i nawet najlepiej zrobiony burger świata nie dorasta do pięt pierożkom ze śmietaną i skwarkami.

 
Składniki (ok.45-50 pierogów):

Najlepsze ciasto na pierogi (przepis TU)

Farsz:
ok.500g twarogu
ok.500g ziemniaków
cebula
2 łyżki masła
szczypta soli i pieprzu
do podania: skwarki, usmażona cebulka, kwaśna śmietana

Sposób przygotowania:
Przygotuj ciasto na pierogi. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź i rozgnieć dokładnie na gładkie puree. Cebulkę posiekaj i zeszklij na maśle. Twaróg rozkrusz widelcem, wymieszaj z ziemniakami i cebulką z masłem. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Farsz powinien mieć zwartą konsystencję, nie może się kruszyć. Połowę ciasta rozwałkuj na cienki placek (ok.2 mm), wycinaj kółka np. szklanką. Na środek nakładaj po łyżce farszu, składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi, aby się nie rozkleiły. Potwórz z drugą częścią ciasta. Pierogi ułóż na stolnicy/desce i przykryj ściereczką do czasu gotowania, aby nie obeschły. Pierogi wrzucaj do dużego garnka na osoloną, mocno gotującą się wodę (ok.10-15 sztuk na raz). Od wypłynięcia na powierzchnię gotuj jeszcze ok.2 minuty. Wyławiaj łyżką cedzakową. Podawaj ze skwarkami, cebulką lub kwaśną śmietaną. Smacznego!


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz