środa, 20 kwietnia 2016

Szparagi z masłem, czosnkiem i cytryną

   Pierwsze w tym roku szparagi, jeszcze nie nasze, ale nie mogłam się oprzeć i ich nie kupić. Przygotowałam je bardzo prosto - wrzuciłam na wrzątek na dwie minuty, następnie poturlały się w masełku z czosnkiem i skórką cytrynową. Nic więcej nie potrzeba, no może jedynie kawałek pieczywa do zebrania masełka z talerza! Pochwała wiosny.

 
Składniki (2 porcje):
500g szparagów (pęczek)
2 łyżki masła
ząbek czosnku
sok i skórka z połowy cytryny
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Każdy ze szparagów zegnij na końcu, powinien złamać się w miejscu, w którym kończy się zdrewniała część warzywa. Włóż do gotującej się, osolonej wody, zblanszuj przez ok. 2 minuty. W tym czasie rozpuść masło na patelni, dodaj pokrojony w plasterki czosnek oraz sok i startą skórkę z umytej cytryny. Szparagi przerzuć na patelnię, dopraw solą i pieprzem. Smaż przez pół minuty. Podawaj z bagietką. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz