piątek, 25 marca 2016

Chlebki do koszyka wielkanocnego

   Nic nie smakuje tak jak domowy chleb. Warto zastanowić się nad zrobieniem domowych chlebków do koszyka wielkanocnego, a przy śniadaniu podzielić się nim z najbliższymi. Przedstawiając ostatni przepis z serii wielkanocnej życzę wszystkim spokojnych, zdrowych, radosnych i rodzinnych Świąt Wielkiej Nocy. Smacznego jajeczka :)


Składniki (na dwa chlebki lub cztery bardzo malutkie):
szklanka mąki
8g suszonych droższy
ok.100ml ciepłej wody
szczypta soli i cukru
żółtko do posmarowania
kminek, mak lub sezam do posypania

Sposób przygotowania:
Zagnieć ciasto z mąki, drożdży, wody, szczypty soli i cukru. Jeśli będzie za bardzo kleiło się do rąk dosyp odrobinę mąki, jeśli będzie zbyt suche dolej ciepłej wody. Wyrabiaj kilka minut. Uformuj dwa małe podłużne chlebki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok.30 minut do wyrośnięcia. Jeśli chlebki za bardzo urosły i rozlały na boki popraw ich kształt dłońmi. Posmaruj rozkłóconym żółtkiem i posyp kminkiem, makiem lub sezamem. Piecz ok.20 minut w temperaturze 180°C. Podziel się z bliskimi :)



1 komentarz:

  1. Bardzo prosty i szybki przepis. Jeszcze zdążę dzisiaj zrobić :)

    OdpowiedzUsuń