poniedziałek, 7 marca 2016

Pasztet wegetariański

   Przepadam na tą wersją pasztatu. Bardzo aromatyczny pasztet z czerownej soczewicy, który doskonale będzie się prezentował na świątecznym stole, zachwyci nawet największego mięsożercę.


Składniki (na standardową keksówkę):
szklanka czerwonej soczewicy
3 marchewki
0,5kg pieczarek
2 cebule
korzeń pietruszki
2 jajka
2 ząbki czosnku
2 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
po łyżeczce: majeranku, kminu, czerwonej słodkiej papryki
szczypta ostrej papryki i curry
sól i pieprz do smaku
po 2 łyżki pestek dyni i słonecznika
2 łyżki ketchupu
łyżeczka masła, łyżka oliwy/oleju


Sposób przygotowania:
Soczewicę ugotuj według przepisu na opakowaniu wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego (gotuj do momentu, aż będzie się rozpadać). Odcedź, wyciągnij przyprawy i przełóż do sporego naczynia, w którym będziesz później wszystko blendować. Na rozgrzany olej wrzuć posiekaną cebulę, gdy się zeszkli dodaj oczyszczone i starte pieczarki. Smaż tak długo, aż cała woda odparuje. W tym czasie obierz marchew i korzeń pietruszki, pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj do miękkości w niewielkiej ilości lekko posolonej wody z łyżeczką masła (po ugotowaniu zachowaj kilka łyżek tego wywaru). Do naczynia z soczewicą dodaj połowę pieczarek z cebulą i ugotowane warzywa, przypraw i zblenduj na gładką masę. Dodaj resztę pieczarek, jajka, wywar z warzyw i dokładnie wymieszaj. Keksówkę lub niedużą kwadratową blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę, wierzch posmaruj ketchupem, posyp pestkami dyni i słonecznika, wygładź łyżką i stuknij kilka razy o blat pozbawiając pasztetu pęcherzyków powietrza. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piecz przez ok. 45 minut. Zostaw do ostudzenia na całą noc lub przynajmniej na kilka godzin. Smacznego!





1 komentarz: