środa, 9 marca 2016

Tarta karmelowa z gruszkami i orzechami nerkowca

   Ta nieziemsko pyszna tarta, której słodycz przełamują solone orzechy nerkowca i soczysta gruszka, doskonale zastąpi tradycyjnego mazurka. Jeśli nie jesteś mistrzem cukiernictwa (jak ja, lecz ciągle próbuję nim zostać) zrób spód z pokruszonych ciasteczek owsianych, będzie równie dobre.


Składniki (na formę o średnicy ok. 30 cm):
ciasto kruche według Twojego ulubionego przepisu lub tego:
1,5 szklanki mąki
pół kostki zimnego masła
2 łyżki cukru
2 żółtka
trochę zimnej wody do "związania" ciasta
szczypta soli

oraz:
2 gruszki
100g solonych orzechów nerkowca
300ml śmietanki 30%
pół szklanki cukru
szklanka wody
jajko
łyżka masła
szczypta soli


Sposób przygotowania:
Składniki na ciasto szybko zagnieć, zawiń w folię i włóż na ok. 20 minut do lodówki. W tym czasie przygotuj karmel: do rondelka wsyp pół szklanki cukru i wlej szklankę wody. Zagotuj nie mieszając, możesz jedynie potrząsać, a gdy zacznie brązowieć wlej śmietankę (o temp. pokojowej!), jeśli karmel się zbryli odczekaj cierpliwie, aż wszystko się rozpuści, gotuj wtedy karmel jeszcze kilka minut dodając na koniec łyżkę masłai szczyptę soli. Orzechy posiekaj i wsyp do karmelu. Formę na tartę posmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Ciasto cienko rozwałkuj (ok. 0,5cm) i wyklej nim dno oraz boki blaszki. Na wierzch wyłóż papier do pieczenia, wysyp suchą fasolę tak aby obciążyła papier. Włóż do piekarnika nagrzanego do 170 °C i piecz przez ok. 10 minut. Taki sposób przygotowania ciasta przed nałóżeniem farszu nazywa się pieczeniem "na ślepo". Po 10 minutach ściągnij papier z fasolą i piecz jeszcze 5 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Gruszki obierz i pokrój w plasterki. Do karmelu dodaj jajko i szybko wymieszaj. Na wystudzone ciasto wylej karmel, poukładaj plastry gruszki i zapiekaj przez ok. 15 minut w temp.
170 °C. Studź przez kilka godzin i podawaj np. z lodami śmietankowymi. Smacznego!


1 komentarz:

  1. Dobrze, że Mąż mi nie patrzy przez ramię, bo jestem pewna, że od razu domagałby się takiej tarty.

    OdpowiedzUsuń